Welkom in de Queer Geschiedenismaand

Vandaag start de Queer Geschiedenismaand! Voor de derde keer werken deelnemende culturele instellingen samen aan een platform waarin de viering en overdracht van lhbtiq+-geschiedenissen, -verhalen en -prestaties centraal staan.

Deze viering van lhbti-geschiedenis ontstond in de Verenigde Staten in 1994 en werd hierna succesvol geïntroduceerd in verschillende andere landen. Met de introductie van de jaarlijkse Queer Geschiedenismaand in Nederland laten de deelnemende organisaties het publiek kennisnemen met de prestaties en nalatenschap van lhbti’ers uit de geschiedenis.

Bovendien helpt dit om lhbti-gerelateerde onderwerpen bespreekbaar te maken buiten de Pride-periode in de zomer. In die tijd van het jaar wordt er volop over deze onderwerpen gesproken, maar gedurende de rest van het jaar is de representatie van lhbti’ers tot nog toe gering.

Voor veel mensen uit gemarginaliseerde groepen werkt het emanciperend om meer te leren over de geschiedenis van de gemeenschap. Ook het zien en herkennen van deze geschiedenis speelt een rol in deze emancipatie. Hier kunnen culturele instellingen en media een belangrijke rol vervullen. Want behalve dat representatie velen kan helpen in de manier hoe zij zichzelf zien, draagt dit ook bij aan hoe minderheden door de samenleving worden bekeken. Representatie is een manier om te laten zien dat iedereen een plaats heeft in onze maatschappij.

Al zo lang de mensheid bestaat zijn er mensen die wij nu lhbti’ers zouden noemen, maar in de geschiedenisboeken was in het verleden weinig aandacht voor het bestaan en de bijdragen van deze mensen.

De Queer Geschiedenismaand is een manier om deze geschiedenis uit te lichten. Reflecteren op het gevecht voor gelijke rechten is een goede manier om de nieuwe generatie te inspireren en te motiveren om te staan voor een samenleving waarin iedereen gelijk is, zichzelf durft te zijn en respect verdient.

Programma

Kijk hieronder voor een overzicht van wat er zoal vandaag georganiseerd wordt. Op de website queergeschiedenismaand.nl vind je de gehele programmering van de hele maand.

Ook online is er genoeg te beleven. Organisaties en instellingen zullen deze maand verhalen publiceren over lhbtiq-thema’s in hun collecties voor ons blog.

Tentoonstelling

HELE MAAND / ma-vr: 08.00 – 22.00 uur & za-zo: 10.00 – 20.00 uur

With Pride: Regenboog-geschiedenis & jij

– IHLIA LGBTI Heritage / Amsterdam

Online

HELE MAAND /

Uit de collectie van het Literatuurmuseum

– Blog queergeschiedenismaand /

Rondleiding

ELKE DAG / 14.00 – 15.00 uur (onder voorbehoud: gaat op aanvraag, 14 dagen van tevoren)

Een roze geschiedenis

– Rijksmuseum / Amsterdam

Tentoonstelling

HELE MAAND / di-zo 10.00 tot 17.00 uur

Becoming Ovartaci

– Cobra Museum voor Moderne Kunst / Amstelveen

Tentoonstelling

T/M 25 MAART / vr en za 14.00-17.00 uur

Crime Scenes

– Bierumer School / Bierum

Deel dit berichtFacebookXWhatsApp

Menu

Contact

Bezoekadres IHLIA
OBA Oosterdok
Oosterdokskade 143, 3e verdieping
1011 DL Amsterdam

Tel: 020-5230837
E-mail: info@ihlia.nl

Exposities op het IHLIA-plein
Dagelijks gratis te bezoeken, volg openingstijden OBA