Wearing the past, wearing the future

In de zomer van 2018 is IHLIA begonnen met het digitaliseren en beschrijven van haar collectie T-shirts.

Door: Connie van Gils

Met behulp van Reinwardt-stagiaire Britt hebben we eerst een plan van aanpak gemaakt. Vervolgens hebben we de T-shirts uitgezocht, genummerd, geborgd en basaal beschreven in onze database. Hierna volgde nóg een flinke klus, het fotograferen. We benaderden onze vaste fotograaf Hannah van Herk die er wel zin in had.

But where are the lesbians?

Een van de uitdagingen was hoe we de T-shirts zouden fotograferen? Onderzoek op internet wees uit dat veel lhbt-organisaties de T-shirts ofwel op een mannentorso fotografeerden ofwel op de grond. Dat leverde nogal wat vragen op. Waarom, waartoe, wtf?

Jut en Jul

Na een hartstochtelijke discussie hebben we toen besloten alle T-shirts zowel op een mannentorso als op een vrouwentorso te fotograferen. De fotoklus werd hiermee wel twee keer zo groot.

We zochten een Jut (v) en een Jul (m) uit. We hebben speciaal gekozen voor een mollige Jut, omdat we de meeste damespopjes aan de magere kant vonden. En het gaat tenslotte toch om zichtbaarheid.

Vrijwilligers Mylène en Liesbeth hielpen bij het aan- en omkleden van de paspoppen. Al doende bleek het wel lekker om mooiboy Jul lesbische T-shirts aan te trekken en mollige Jut de homoshirts. Met Sarah erbij die alle T-shirts gestreken heeft, hebben we in vier dagen tijd alle 279 T-shirts double-gender gefotografeerd.

Metadata

Nadat we de foto’s in de IHLIA-database hadden geplakt, breidden we de basale beschrijving uit met jaartallen, organisaties, ontwerpers en evenementen. Een schatting leert ons dat er slechte enkele T-shirts stammen uit de jaren zeventig, dan volgt een derde uit de jaren tachtig, een derde uit de jaren negentig en de rest is van na 2000. Van een aantal was het jaartal moeilijk te achterhalen, alle hulp daarbij is zeer welkom!

Thema’s

Wat betreft de thema’s is de collectie iets gemakkelijker in te delen. Hiv/aids en de homo/lesbische beweging vormen verreweg de grootste taartpunten, samen de helft, gevolgd door een puntje sport (denk Gay Games), dan zijn er brokjes filmfestivals, tijdschriften, muziek en bars, en tot slot wat kruimeltjes: trans, bi, zwart en islam.

Maten

De eerste actie-T-shirts waren klein, kort en strak, XS’jes en XXS’jes. Door de jaren heen werden ze aldoor langer en slobberiger tot er uiteindelijk alleen nog XL en XXL gedragen werd.

Wearing Gay History

Intussen waren we in contact gekomen met Eric Gonzaba van Wearing Gay History. Eric is al een tijd bezig om foto’s van T-shirtcollecties van lhbt-organisaties in de US en Zuid-Afrika te verzamelen en te plaatsen op een platform. Hij liet weten dat hij ook ónze T-shirts heel graag wilde opnemen. En zo werd IHLIA de twintigste organisatie die haar T-shirts op Wearing Gay History tentoonstelt. Sinds vorige week is de hele collectie aldaar te bewonderen.

We zijn heel trots op deze prachtige online galerie en nodigen iedereen uit een kijkje te nemen in de IHLIA T-shirtcollectie op Wearing Gay History.

Meer T-shirts

Wist je dat IHLIA zelfs een heuse tentoonstelling over T-shirts heeft gemaakt?

LGBTshirtQIA+ toonde een omvangrijke greep uit de T-shirtcollectie van IHLIA LGBTI Heritage. Vijf topstukken werden uitgelicht – ieder uit verschillende perioden, gebieden en (sub)culturele achtergronden – en voorzien van context in de vorm van interviews, essays, beelden en gedichten.

Fotograaf Ari Versluis plaatste deze verhalen in het heden, zo wordt de geschiedenis gedragen door lhbtq+’ers van nu.

Naar aanleiding hiervan hebben verschillende gulle gevers hun T-shirts aan ons geschonken. Van shirts met opdruk ‘Rubber up!’ tot ‘Respect2love’. Deze en andere aanwinsten zijn te bekijken via IHLIA Outside the Box!

Deel dit berichtFacebookXWhatsApp

Menu

Contact

Bezoekadres IHLIA
OBA Oosterdok
Oosterdokskade 143, 3e verdieping
1011 DL Amsterdam

Tel: 020-5230837
E-mail: info@ihlia.nl

Exposities op het IHLIA-plein
Dagelijks gratis te bezoeken, volg openingstijden OBA