Seks is meer…..ganzenbord

Marjolein Hottentot (l.) en Connie van Gils

Onlangs ontvingen we van Marjolein Hottentot van O’lein een donatie van een door haar ontwikkeld spel om op te nemen in de collectie gezelschapsspellen van IHLIA. Het spel is een regenboogvariant van het alom bekende ganzenbord, bedoeld voor (toekomstige) zorgverleners van lhbti-ouderen.

Door: Connie van Gils

Eerder ontwikkelde Marjolein Hottentot al een ‘Seks is meer… ganzenbord’ voor het basisonderwijs, voor het voortgezet onderwijs en voor (licht)verstandelijk gehandicapten mensen.

De uitvoering van het speelbord is steeds hetzelfde, maar de kaartjes met onderwerpen, vragen, beloningen en stapjes terug zijn op maat gemaakt. Het ‘seks is meer…. ganzenbord’ is een vrolijke en laagdrempelige methode om met elkaar over seks en relaties te praten, denken, lachen, leren en natuurlijk ook om te winnen!

Regenboogvariant

Afgelopen jaar werd Marjolein benaderd met de vraag om voor het project ‘BEINGME’ een regenboogvariant te maken van het ‘Seks is meer… ganzenbord’, bedoeld voor zorgverleners van ouderen. Ze hoefde niet lang na te denken. Zelf is ze biseksueel en ze kent het klappen van de zweep uit eigen ervaring. ‘Alleen al de lichaamstaal van mensen kan me raken.’

Spelregels ‘Seks is meer….:

Vooraf: iedere speler mag zich één keer per spel beroepen op zwijgrecht met behulp van een speciale zwijgsteen.

De spelers gooien om de beurt met de dobbelsteen en gaan het gegooide aantal in vakjes vooruit. Beslis samen wie mag beginnen.

Je kunt terecht komen op een:

Gansje:

Je hebt een escort geregeld voor meneer van Boekel. Hij is erg blij dat je dat voor hem hebt gedaan.

Goed gedaan! Ga 3 plaatsen vooruit.

Wat-vind-je-vakje:

Omdat in het verleden op grote schaal ‘normaliserende’ operaties plaatsvonden, is er nu een groep intersekse ouderen met een medische geschiedenis van genitale operaties. Veel van hen gaan hun hele leven al gebukt onder een gevoel van diepe schaamte. Dit vraagt, als zij op latere leeftijd zijn, om zeer speciale aandacht.

Je wilt dit probleem en hoe ermee om te gaan in je team bespreken. Hoe bereid je je hierop voor?

(Denk vanuit je beroepshouding)

Wat-weet-je-vakje:

Waar komen de woorden lesbisch, lesbienne en lesbo vandaan?

De antwoorden staan op het bijgevoegde antwoordenvel.

Wat-denk-je-vakje (twee pionnen op één vakje):

Meneer Begeman (79 jaar) woont vijf jaar in jullie woonzorgcentrum. Meneer Spierenburg (76 jaar) sinds een half jaar. Ze wonen op verschillende verdiepingen. Toen je vanochtend meneer Begeman wilde verzorgen, trof je ze allebei naakt in zijn bed aan.

Wat zeg je?

Wat doe je?

(Denk vanuit je beroepshouding)

Over deze of een soortgelijke vraag ga je in gesprek met de speler van de pion die al op het vakje staat.

Spelenderwijs

Marjolein en ik hebben het spel even gespeeld en dan merk je hoe veel gemakkelijker en prettiger het is om spelenderwijs onderwerpen met elkaar te bespreken, die in een andere situatie beladen en/of schaamtevol kunnen zijn.

Het spelen van het spel maakt veel los dat in een veilige omgeving tot veel goede gesprekken kan leiden. Een ervaren gespreksleider, docent tijdens het spelen kan wel heel handig zijn. Het spel gaat niets uit de weg en dat kan best spannend zijn. Maar dat is een goed spel altijd.

Wat betreft de uitvoering van het bord hoop ik dat er nog een keer een doorontwikkeling komt waarbij de geliefde gansjes wat meer queer en camp zijn.

Meer gezelschapsspellen

IHLIA heeft een prachtige collectie gezelschapsspellen in de collectie. Dat kunnen voorlichtingsspellen zijn met een emancipatoir of educatief karakter, sexy spellen voor de leuk of een doodgewoon kaartendek in een bijzonder doosje of met een erotische achterzijde (pun intended).

BEINGME is een Europees project gericht op verbetering van zorg voor lhbti-ouderen. Het Nationaal Ouderenfonds is een van de partners en ontwikkelt in dit kader samen met Stichting Consortium Beroepsonderwijs en andere partijen, initiatieven om toekomstig verzorgenden te leren op een ontspannen en vakkundige manier met oudere lhbti-ouderen om te gaan.

Deel dit berichtFacebookXWhatsApp

Menu

Contact

Bezoekadres IHLIA
OBA Oosterdok
Oosterdokskade 143, 3e verdieping
1011 DL Amsterdam

Tel: 020-5230837
E-mail: info@ihlia.nl

Exposities op het IHLIA-plein
Dagelijks gratis te bezoeken, volg openingstijden OBA