Expositie over de Centraal- en Oost-Europese homo- en lesbische geschiedenis in Hongarije

Vorig jaar kwam bij IHLIA de vraag binnen van Perica Jovchevski of het mogelijk was om documenten uit OpenUp! toegestuurd te krijgen voor een online tentoonstelling over de Centraal- en Oost-Europese homo- en lesbische geschiedenis.

Beeld: foto van de opening van de tentoonstelling Records Uncovered 2.0: Gay and Lesbian Histories in Central and Southeastern Europe, 1945–1999 (gemaakt door: Daniel Vegel)

OpenUp! is een geïntegreerde catalogus in IHLIA’s online catalogus met documenten die een indruk geven van de geschiedenis van de lhbti-emancipatie en -ontwikkeling in Centraal, Oost- en Zuidoost-Europa. Het bestaat uit een groot aantal gedigitaliseerde tijdschriften en organisatiearchieven: magazines, kranten of vakbladen en teksten van lezingen, folders, beleidsbrieven, nieuwsbrieven, notulen en persberichten, uit IHLIA’s eigen archief, of direct uit de archieven van internationale, Europese en lokale lhbti-organisaties.

(Online) expositie

De Blinken Open Society Archives (OSA)  en de Háttér Archive and Library wilden met deze documenten en hun eigen en andere collecties een tentoonstelling samenstellen over de Centraal- en Oost-Europese homo- en lesbische geschiedenis. Deze zou plaatsvinden vanaf februari 2021 in Budapest in het OSA. Helaas kon dit niet doorgaan vanwege COVID-19. Na het sturen van een flink aantal digitale stukken kon er een prachtige alternatieve online tentoonstelling gemaakt worden.

De fysieke tentoonstelling in het OSA in Budapest vindt nu alsnog plaats. De expositie Records Uncovered 2.0: Gay and Lesbian Histories in Central and Southeastern Europe, 1945–1999 is met materiaal uit de IHLIA-collectie nog deze maand te zien.

Het geleende IHLIA-materiaal, met name de collectie homo- en lesbische tijdschriften, vormen een aanzienlijk deel van de tentoongestelde items op de tentoonstelling zonder welke de presentatie van de Centraal-Europese lhbt-geschiedenis onvolledig zou zijn geweest.

Perica Jovchevski
Video van de opening van de tentoonstelling

Dankzij IHLIA is een nieuwe rubriek op de site waarin we laten we zien wat schrijvers, programmamakers, kunstenaars, studenten, onderzoekers en beleidsmakers etc. zoal maken en ontwikkelen met hulp van de IHLIA-collectie

Deel dit berichtFacebookXWhatsApp

Menu

Contact

Bezoekadres IHLIA
OBA Oosterdok
Oosterdokskade 143, 3e verdieping
1011 DL Amsterdam

Tel: 020-5230837
E-mail: info@ihlia.nl

Exposities op het IHLIA-plein
Dagelijks gratis te bezoeken, volg openingstijden OBA