Soort programma Bijeenkomst
Soort programma
All
Bijeenkomst
Documentaire
Expositie
Lancering
Lezing
Paneldiscussie
Performance
Presentatie
Rondleiding
Vrienden van IHLIA
Wikipediaschrijfmiddag
Workshop
Onderdeel van
All
Queer geschiedenismaand
Past and Future Events
All
Alleen voorgaande evenementen
Alleen toekomstige evenementen
oktober

Details
25 jaar geleden, in augustus 1998, vonden de Gay Games Amsterdam plaats. Een tot dan toe onovertroffen lhbtiq+-sport- en cultuurevenement in omvang en bereik en
Details
25 jaar geleden, in augustus 1998, vonden de Gay Games Amsterdam plaats. Een tot dan toe onovertroffen lhbtiq+-sport- en cultuurevenement in omvang en bereik en voor veel lhbtiq+’ers een hoogtepunt in hun leven.
Het evenement zorgde voor veel zichtbaarheid voor de community. Toch bleven veel gemeenschappen ook onzichtbaar in de beeldvorming rondom de Gay Games. Verhalen van trans en queer gemeenschappen van mensen van kleur bleven onderbelicht. Voor de expositie Gay Games 1998: een queer terugblik, die tot 7 januari 2024 te zien is in het Amsterdam Museum en mede mogelijk is gemaakt met IHLIA-archiefmateriaal, onderzocht de gast curator Feargal Agard (projectleider van stichting Humans of Film) waarom dat zo was en ging hij op zoek naar de verhalen, waarvan vaak gezegd is dat ze er niet waren.
In dit panelgesprek, onder leiding van moderator Devika Chotoe (performance kunstenaar, choreografe, curator en schrijfster), reflecteren we met panelleden Dinah Bons en Anne Krul op bovenstaand vraagstuk. Dinah Bons werkte toentertijd als telefoniste voor de Gay Games en genoot van de culturele evenementen en uitgaansmogelijkheden van die tijd. Anne Krul was in die periode actief bij Strange Fruit, een BIPOC queer organisatie, maar ook bij sociaalmaatschappelijke evenementen die door stichting GO tijdens de Gay Games georganiseerd werden.
We kijken vanuit intersectioneel perspectief naar het evenement en belichten hierbij ook de relatie tot de sociaaleconomische context van die tijd. De eerste Gay Games vonden in de jaren 80 en begin jaren 90 plaats in de Verenigde Staten en Canada. Tussen 1986 groeide het aantal deelnemers van 1.250 in San Francisco tijdens de eerste editie naar 13.000 deelnemers in Amsterdam, de vijfde editie.
De editie in Amsterdam trok meer dan 200.000 lhbtiq+-personen van over de hele wereld. Dankzij de ongekende marketing van het event wordt de totale omzet in de stad Amsterdam berekend op ongeveer 125 miljoen gulden. De Gay Games zorgt voor een omslagpunt in de schaal en positionering van lhbtiq+-evenementen in de stad. De Amsterdam Pride, die toen alleen een weekend besloeg, werd uitgebreid naar een volle week. De Gay Games bewezen dat lhbtiq- evenementen ook lucratief kunnen zijn.
Zouden we kunnen stellen dat de Gay Games het geboortepunt zijn van de nu veelbesproken commercialisering van de Amsterdamse Pride?
En hoe staat deze trend in verhouding tot de (on)zichtbaarheid van perspectieven van trans personen en queer personen van kleur en wat brengt de huidige tijd aan verschuivingen en mogelijkheden. Laat dit gesprek 25 jaar later ook een moment zijn om te leren van het verleden. Nog steeds worden transgender personen en queer personen van kleur meer met discriminatie geconfronteerd. Wat kunnen we doen in het streven naar meer inclusiviteit en minder discriminatie bij (grote) (lhbtiq+-)evenementen.
Dit evenement wordt gehouden in connectie met de tentoonstelling >Gay Games 1998: Een Queer Terugblik in het Amsterdam Museum, nu te zien t/m 7 januari 2024. Samengesteld door gastcurator Feargal Agard van projectleider stichting Humans of Film, met portretfoto’s door fotografen Jonnah Bron en Tengbeh Kamara. Met objecten uit onder meer de IHLIA LHBTI Heritage-collectie.
Meer lezen
Tijd
(Maandag) 19:30 - 21:00
Locatie
IHLIA-plein
Oosterdokskade 143, 3e verdieping

Details
Voor Nederlands scroll naar beneden On 31 October we welcome British scholar Richard Dyer, whose writings on stardom, entertainment, and the representation
Details
Voor Nederlands scroll naar beneden
On 31 October we welcome British scholar Richard Dyer, whose writings on stardom, entertainment, and the representation of gender, sexuality and race have made a great impact in film and cultural studies.
The Richard Dyer Reader (2023), co-edited by Glyn Davis and Jaap Kooijman, covers more than five decades of Dyer’s writing, and includes rare archival essays as well as some new pieces.
In his essay ‘Getting over the rainbow’ from 1981, translated in Dutch as ‘Een opfrissertje voor het morgenrood: Identiteit en plezier in een culturele flikkerpolitiek’, Dyer argues that the movement for LGBTQ+ rights should not be separated from other rights-based movements, such as feminism and anti-racism.
Please join us at OBA on 31 October, when a line-up of guest speakers will offer reflections on the complex entanglements of LGBTQ+ politics and battles for racial equality and emancipation, and on the ways in which pleasure and politics are bound together. Confirmed speakers for the event are Sudeep Dasgupta, Bibi Fadlalla, and Wigbertson Julian Isenia; there will also be a conversation between Richard Dyer and Eliza Steinbock.
Copies of the book will be available to purchase at the event.
This event is organized by IHLIA – LGBTI Heritage, together with ASCA (Amsterdam School for Cultural Analysis) and NICA (Netherlands Institute for Cultural Analysis).
Op 31 oktober verwelkomen we de Britse wetenschapper Richard Dyer, wiens werk over sterrendom, entertainment en de representatie van gender, seksualiteit en ras een grote impact heeft gehad in film- en cultuurstudies.
The Richard Dyer Reader (2023), mede samengesteld door Glyn Davis en Jaap Kooijman, omvat meer dan vijf decennia aan Dyer’s publicaties en bevat zowel zeldzame archiefessays als enkele nieuwe stukken.
In zijn essay ‘Getting over the rainbow’ uit 1981, in het Nederlands vertaald als ‘Een opfrissertje voor het morgenrood: Identiteit en plezier in een culturele flikkerpolitiek’, betoogt Dyer dat de beweging voor lhbtiq+-rechten niet los moet worden gezien van andere op rechten gebaseerde bewegingen, zoals feminisme en antiracisme.
Kom op 31 oktober naar de OBA, waar een reeks gastsprekers zal reflecteren op de complexe verstrengeling van lhbtiq+-politiek en de strijd voor raciale gelijkheid en emancipatie, en op de manieren waarop plezier en politiek met elkaar verbonden zijn. Bevestigde sprekers voor het evenement zijn Sudeep Dasgupta, Bibi Fadlalla en Wigbertson Julian Isenia; er zal ook een gesprek plaatsvinden tussen Richard Dyer en Eliza Steinbock.
Exemplaren van het boek zullen te koop zijn tijdens het evenement.
De bijeenkomst is Engelstalig.
Meer lezen
Tijd
(Dinsdag) 19:30 - 22:00
Locatie
OBA Theater
Oosterdokskade 143, 7e verdieping
november

Details
Op 21 november vertonen we in samenwerking met Studio Queer de documentaire BloodSisters (1995) over de lesbische BDSM- en leerscene in San Francisco in de
Details
Op 21 november vertonen we in samenwerking met Studio Queer de documentaire BloodSisters (1995) over de lesbische BDSM- en leerscene in San Francisco in de jaren 90.
Na de filmvertoning gaan we met gasten in gesprek over de opkomst van de Nederlandse lesbische/queer BDSM- en leerscene in de jaren 90 en de huidige staat van de scene.
Aanmelden kan binnenkort via studio/k.nu
Meer lezen
Tijd
(Dinsdag) 19:00 - 21:00
Locatie
Studio/K
Timorplein 62