1. Lhbti-rechten in Nederland

Er is veel gebeurd op het gebied van lhbti-rechten in Nederland. Hieronder vind je informatie over de geschiedenis van de emancipatiebeweging en de rechten die daaruit zijn voortgekomen.

Kijk bijvoorbeeld eens naar de tentoonstellingsbrochure Bewaar mij voor de waanzin van het recht. Daarnaast vind je hier informatie over twee actuele kwesties.

Een daarvan is het verbod op conversietherapie. Dit is een therapie die iemand ondergaat – vaak onder druk van de directe omgeving – om te ‘genezen’ van diens seksuele of gender oriëntatie. De Tweede Kamer werkt aan wetgeving om dat soort therapieën te verbieden.

Een andere actuele kwestie is om het verbod op lhbti-discriminatie op te nemen in de grondwet. De open brief waarin het COC de overheid oproept om dit te gaan regelen vind je ook hieronder.

TitelSoortLocatieReferentie
Geschiedenis van de Nederlandse homo-emancipatie / Rein Brobbel.ArtikelOnlinehttps://isgeschiedenis.nl/nieuws/geschiedenis-van-de-nederlandse-homo-emancipatie
‘Bewaar mij voor de waanzin van het recht’ : 100 jaar strafrecht en homoseksualiteit in Nederland / [teksten Hansje Galesloot ; samenst. Hansje Galesloot m.m.v. Jan Carel Warffemius en Mirjam van Heugten].
[Amsterdam]: IHLIA, cop. 2011-2012 – [42] p.: ill.
BrochureOnlinehttps://www.ihlia.nl/wp-content/uploads/2015/03/Bewaar-mij_brochure-FINAL-small-min.pdf
(N290606)
[Overzicht overheidsbeleid] Gelijke rechten LHBTI’s – RIjksoverheidWebsiteOnlineLink
Ongeveer 15 ‘homogenezingstherapeuten’ actief in Nederland / NOS. 10-06-2020.WebsiteOnlinehttps://nos.nl/artikel/2336875-ongeveer-15-homogenezingstherapeuten-actief-in-nederland.html
COC: Leg de rechten van lhbti’ers vast in artikel 1 van de Grondwet / Astrid Oosenburg en Philip Tijsma. Trouw, 02-08-2019.ArtikelOnlinehttps://www.trouw.nl/nieuws/coc-leg-de-rechten-van-lhbti-ers-vast-in-artikel-1-van-de-grondwet~b4e04fb2/
Dreigen homorechten in het slop te raken? / Bernard John Jansz.
Gay news 350. 11-11-2020.
ArtikelOnlinehttp://www.gaynews.nl/artikel/6798/Dreigen-homorechten-in-het-slop-te-raken/

Menu

Contact

Bezoekadres IHLIA
OBA Oosterdok
Oosterdokskade 143, 3e verdieping
1011 DL Amsterdam

Tel: 020-5230837
E-mail: info@ihlia.nl

Exposities op het IHLIA-plein
Dagelijks gratis te bezoeken, volg openingstijden OBA