KB archiveert lhbti-websites, bij IHLIA vind je lijst met verzamelde sites

Leeszaal Koninklijke Bibliotheek Den Haag

De KB archiveert als Nationale Bibliotheek van Nederland ook Nederlandse websites. Aangezien internet een vluchtig medium is en informatie snel veroudert, replica richard mille for sale is het van belang dat dit steeds groter wordende digitale deel van onze geschiedenis goed bewaard blijft.

Zo kan de KB ook aan de toekomstige wetenschappers en studenten informatie blijven verschaffen over de Nederlandse taal, cultuur en geschiedenis.

Het KB-webarchief bevat inmiddels een selectie van ruim 15.000 Nederlandse websites die vanaf 2007 zijn verzameld door de KB, waaronder ook de IHLIA-website.

Lhbti-websites

Naast het archiveren van bekende en minder bekende reguliere websites worden er ook speciale webcollecties aangelegd, zoals rondom het thema lhbti waarmee de KB in 2018 is begonnen.

De lijst wordt regelmatig door de KB bijgewerkt. De laatste versie in het bezit van IHLIA is van 31 maart 2023.

Selectie

In het NRC-artikel ‘Meest extravagante disco’ iT leeft nog altijd – online (PDF) van 23 juli 2019 wordt uitgelegd welke criteria gelden om opgenomen te worden in de lijst. Liefst moet een site ‘landelijk’ zijn, zegt KB-collectiespecialist Gert-Jan van Velzen, die de sites verzamelde, „dus niet de lokale gay sportvereniging, wel de koepel”. Het Amsterdamse café Prik kreeg wél een plekje omdat die ooit gaybar van het jaar is geweest, café ’t Mandje aan de Zeedijk als oudste gaycafé en fetisjclub Club Church vanwege de landelijke reputatie. Bijzondere hobby’s mogen ook, zoals een site over (gay) spanking.

Beheer je een lhbti-website en wil je deze laten archiveren? Neem contact op met de KB

De lijst is nog niet compleet. Heb je tips en/of beheer je een lhbti-website die nog niet is gearchiveerd dan kan deze aangemeld worden via: webarchivering@kb.nl

Toegang sites

De gearchiveerde websites zijn op dit moment alleen toegankelijk voor bezoekers van de KB die in bezit zijn van een KB-jaarpas waarmee het KB-webarchief in de leeszaal van de KB bekeken kan worden met behulp van de zogenoemde Wayback Machine.

Opgeheven websites

In sommige gevallen is het al te laat en is een bepaalde website inmiddels uit de lucht. Deze kan dan met de bestaande webcrawltechniek niet meer gearchiveerd worden. Vaak hebben webbeheerders wel de moeite genomen om een kopie van de laatste website op een CD-Rom te zetten.

Mocht dat ook voorkomen bij lhbti-websites die niet meer online zijn, dan kan de KB in veel gevallen deze websites met speciale technieken alsnog opnemen in het webarchief. Indien er (voormalige) webbeheerders zijn die oude websites op een CD-Rom of een andere drager hebben, dan kunnen deze zich ook melden door contact op te nemen met webarchivering@kb.nl

Menu

Contact

Bezoekadres IHLIA
OBA Oosterdok
Oosterdokskade 143, 3e verdieping
1011 DL Amsterdam

Tel: 020-5230837
E-mail: info@ihlia.nl

Exposities op het IHLIA-plein
Dagelijks gratis te bezoeken, volg openingstijden OBA