Zoeken in de site

Van bedeesde mus naar geluksvogel

Sjoerd Stienstra

Schrijver: Johanna van der Wees

Boek 58.

Wie had kunnen denken dat een Fries jongetje uit een groot gezin, waarvan de vader grotendeels afwezig was en de moeder op jonge leeftijd overleed, zou eindigen in een prachtige bungalow in het midden van het land, waar hij dankbaar kan terugzien op een langdurige grote liefde en kan verder leven met een nieuwe geliefde. 

Als half-wees kwam de 9-jarige Sjoerd Stienstra in een kindertehuis terecht, waar hij pas twee jaar later werd opgehaald door een lieve pleegvader en een niet-altijd aardige pleegmoeder. 

Losgesneden van het gezinsverband waarin hij opgroeide, heeft hij als laatste van zijn broer en zusjes het kindertehuis kunnen inruilen voor een pleeggezin. Hij heeft meerdere keren van school moeten wisselen en op 16-jarige leeftijd ging hij het pleeg-ouderlijk huis alweer uit. Zo’n onrustige levensstart zonder contact met je eigen familie kan je neerdrukken en beperken. 

Ergens in dit onfortuinlijke kind zat echter ook een jongen met een positieve inslag en een bronnetje van kracht om keuzes te maken die dicht bij hemzelf bleven. Als het er op aan kwam, wist Sjoerd Stienstra wat hem te doen stond. Zo veranderde hij zijn oorspronkelijke beroepskeuze om meer tijd te hebben met zijn partner Fer; zo zette hij vastberaden een streep door zijn militaire-dienst-dubbelleven; zo was hij bereid de consequenties van een mogelijke afwijzing door zijn pleegouders te dragen en zo schrok hij niet terug voor het onder ogen zien van feiten over zijn jeugd en de situatie waarin hij opgroeide. Ook wist hij een volgende beroepsrichting te vinden waar hij opnieuw als een vis in het water was en leergierig en nieuwsgierig dappere zakelijke keuzes maakte.

Dit is het verhaal van een overlever, die veel zelf heeft moeten uitzoeken. Dit is ook het verhaal van een losgeraakt kind dat zijn broers en zussen heeft weten te hervinden en met iedereen die dat wilde opnieuw een relatie heeft gecreëerd. En tot slot is dit een verhaal van verdraagzaamheid en acceptatie. Er is geen verwijt, geen slachtofferschap en geen provocatie. Integendeel, er is positiviteit, hartelijkheid, levenslust en humor.

Presentatie boek

In een gezellig vol Café Kalff ontving Sjoerd Stienstra zondagmiddag 13 oktober het eerste exemplaar van zijn levensboek. Met als titel Van een bedeesde mus naar een geluksvogel schreef Johanna van der Wees zijn levensverhaal op. Het is het 58ste levensboek in de collectie Roze Levensverhalen van IHLIA.

Sjoerd had met zijn partner Eef zo’n 20 vrienden, vriendinnen, familie, oud-collega’s en leden van zijn eetclub uitgenodigd.

Na het overhandigen van de eerste exemplaren door Herman Boers (coördinator IHLIA collectie Roze Levensboeken) aan Sjoerd en Johanna, schonk Sjoerd een boek aan Café Kalff. Toen dit café nog De Roze Wolk heette had Sjoerd daar zijn eerste grote liefde ontmoet.

Met ontroering nam Robert Kalff het boek in ontvangst en hij was bij dat hij de mogelijkheid had gekregen om een bekende locatie als De Roze Wolk te behouden voor de roze gemeenschap. Na het heffen van de glazen wijn en bier bleef het nog lang onrustig in Café Kalf.

Herman Boers van het Roze levensboekenproject overhandigt in Café Kalff in Utrecht het eerste exemplaar aan de verteller Sjoerd Stienstra (foto: Martien Sleutjes)
Schrijfster Johanna van der Wees legt nog eens uit wat haar getroffen heeft toen ze het verhaal optekende (foto: Martien Sleutjes)
De eigenaar van Café Kalff neemt het weggeefexemplaar aan. Sjoerd heeft mooie herinneringen aan deze plek (foto: Martien Sleutjes)

Menu

Contact

Bezoekadres IHLIA
OBA Oosterdok
Oosterdokskade 143, 3e verdieping
1011 DL Amsterdam

Tel: 020-5230837
E-mail: info@ihlia.nl

Exposities op het IHLIA-plein
Dagelijks gratis te bezoeken, volg openingstijden OBA