IHLIA verzorgt een eigen reeks Roze Levensverhalen. Daarnaast ontvangen we de laatste tijd meer en meer zelf vervaardigde autobiografieën en memoires van lhbti’ers. In de praktijk gaat het trouwens bijna uitsluitend om autobio’s van homoseksuele mannen. Een greep uit recente aanwinsten op dit gebied.
Michael Anastasio was over uit New York en kwam persoonlijk bij IHLIA zijn boek Gay Boy’s Life overhandigen. De levensreis van een katholiek joch uit Kentucky die uit de kast kwam tijdens de zomer van Stonewall in 1969, met intrigerende hoofdstuktitels als ‘In My Undies at the Copa’, ‘The Trouble With Warren’, en ‘We Don’t Have Tomorrow, But We Have Yesterday’.
Door: Wilfred van Buuren
Ook uit de VS is het boek Dancing to the Lyrics van Dwayne A. Ratleff. Een intiem verhaal over volwassen worden van een Afro-Amerikaanse jongen uit Baltimore in de jaren zestig van de vorige eeuw. Voor dit in eigen beheer uitgegeven boek won Ratleff de Best Indie Book Award.
Eveneens over de jaren zestig, maar dan dichter bij huis gaat het boek van Jacob Vossestein Utrechtenaar in de jaren zestig. Als tiener ontdekt de ik-figuur de anonieme herenseks in het Utrechtse park bij De Sterrenwacht, waar hij al spoedig aan mee gaat doen, eerst besmuikt en dan begerig. Er dringen zich vragen op: wie ben ik, waarom ben ik kennelijk anders, hoe moet dat met familie en vrienden, met kerk en God, hoe geef ik mijn leven vorm als homoseksueel?
Tussen Voorburg, Leiden en Amsterdam speelt Strippoker en pepermunt zich af. De memoires van Jaap Kamerling (geboren 1946 in Voorburg), aangevuld met gedichten en verhalen. Veel christelijke gays en bi’s zullen zich in dit verhaal herkennen.
De meest verrassende aanwinst in de categorie autobiografieën is Veel leven: een reisverslag van Jaap van Manen. Hij is vooral bekend van zijn roman Verliefd uit 1979. Sindsdien publiceerde hij nauwelijks.
Met dit vuistdikke boek van meer dan zeshonderd bladzijden maakt hij een geruisloze en daverende comeback. Over opgroeien in Den Helder, studeren en carrière maken in Amsterdam en New York – Van Manen had goedbetaalde banen bij Elsevier en andere grote uitgeverijen – en tot rust komen in Hawaii.
Met mooie passages over homoseksueel leven in Amsterdam en de VS. Vooral het gedeelte over het studentenleven in Amsterdam beviel mij. Dit doet qua sfeer soms denken aan Bij nader inzien van Voskuil.
Veel leven is echter niet in de handel, er zijn slechts vijfentwintig exemplaren van gedrukt. De Koninklijke Bibliotheek en IHLIA zijn de enige bibliotheken die dit boek hebben ontvangen.
IHLIA bedankt alle gulle gevers.
Boekcredits
Michael Anastasio. Gay boy’s Life. New York: Anastasio, 2021. ix, 351 p.
Dwayne A. Ratleff. Dancing to the lyrics : finding an inner rhythm. [Palm Desert, CA]: Ratleff, 2020. 419 p.
Jacob Vossestein. Utrechtenaar in de jaren zestig. Amsterdam: Eigen beheer, 2019. 240 p.
Jaap Kamerling. Strippoker en pepermunt. Amsterdam: www.bestelmijnboek.nl, 2021. 2e herz. druk. 208 p.
Jaap van Manen. Veel leven : een reisverslag. [S.l.]: Egen beheer, 2020. 622 p.