Eind 2020 is de aanvraag van IHLIA LGBTI Heritage in het kader van de Open Oproep 75 Jaar Vrijheid door het Mondriaanfonds toegekend. Het gaat om het project Homoseksualiteit in en rond de Tweede Wereldoorlog, digitalisering en ontsluiting collectie IHLIA LGBTI Heritage.
Uit het project zijn een aantal interessante producties ontstaan, waaronder een podcastserie over de homovervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Podcast
In de strijd voor lhbtiq+-rechten duikt vaak het schrikbeeld op van de vervolging van homoseksuele mannen en vrouwen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Terwijl de cijfers lijken aan te geven dat die vervolging vóór en ná de oorlog veel erger was. Is die vervolging mythe of realiteit? Deze podcast gaat over de hardnekkigheid van het slachtofferschap voor een emancipatiebeweging te bakenen.
Aflevering 1
Voor de oorlog
Deze aflevering begint in het theater: Lars Brinkman speelt de openingsscène van Männerbund. Hij stelt daarin vragen die ook in deze podcast centraal staan, over de vervolging van homoseksuele mannen en vrouwen in Nederland, tijdens de Tweede Wereldoorlog. Caspar Stalenhoef gaat op onderzoek uit en spreekt, naast Lars Brinkman, ook twee onderzoekers, Martien Sleutjes en Judith Schuyf.
Aflevering 2
Tijdens de oorlog
Ook deze aflevering begint met een fragment uit het theaterprogramma Männerbund van Lars Brinkman. Was de nazi-ideologie altijd al gekeerd tegen homoseksualiteit? En werd er in Nederland inderdaad minder gehandhaafd? Caspar spreekt met daarover met Lars Brinkman en Judith Schuyf.
Aflevering 3
Na de oorlog
In de jaren vijftig en zestig werden er méér homoseksuele mannen en vrouwen veroordeeld op basis van wetsartikel 248bis dan in de jaren voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog. Toch wees de opkomende homobeweging vooral naar de oorlogsjaren als schrikbeeld van hun vervolging, waarbij bovendien onjuiste cijfers genoemd werden. Waarom is dat idee van slachtofferschap zo hardnekkig? Caspar Stalenhoef bespreekt het met Martien Sleutjes, Judith Schuyf en Lars Brinkman.