De Riek Stienstralezing 2021 werd deze keer worden gehouden door drs. Glenn Helberg. Hij sprak over (psychologische) zelfzorg binnen de lhbtqi+-gemeenschap.
Wat kunnen wij doen aan selfcare om de eigen mentale gezondheid te sterken? Leidend in zijn lezing is de vraag hoe een individualistische notie als zelfzorg benaderd kan worden vanuit een gemeenschapsperspectief en op intersectionele wijze. Hoe kunnen we voor anderen zorgen door voor onszelf te zorgen? Hoe scheppen we binnen de lhbtqi+-gemeenschap fysieke en emotionele ruimte voor (zelf)zorg?
De lezing van Glenn Helberg werd ingeleid door een poëzievoordracht van Babeth Fonchie en gevolgd door een een-op-een nagesprek tussen Glenn Helberg en Isjed Ijaz Hussain.
Over de Riek Stienstralezing
De jaarlijkse lezing is vernoemd naar Riek Stienstra (1942-2007), zij was een Nederlandse bestuurder die zich als directeur van de Schorerstichting jarenlang ingezet heeft voor de emancipatie van lhbti+’ers.
In 1985 kon ze vanuit haar functie het buddysysteem implementeren dat zij in San Francisco al in werkende vorm aanschouwd had. Het idee komt dicht in de buurt van het huidige concept van mantelzorg, al wordt de steun niet alleen door familie verleend. Bovendien ligt de nadruk op geestelijke en sociale ondersteuning.
Over de sprekers
“Glenn Helberg is de Mental health father van de queer community”, aldus de jury van de Jos Brinkprijs 2021 die onlangs aan Helberg is uitgereikt. De jury waardeert de moed en het doorzettingsvermogen die de Curacaos-Nederlandse psychiater en activist toont door zijn jarenlange inzet voor lhbti’ers. Met zijn menselijke en intersectionele aanpak doet hij dit in het bijzonder voor de Arubaanse en Antilliaanse lhbti-beweging.
Isjed Ijaz Hussain zet haar meervoudige identiteiten en talenten al meer dan twaalf jaar in om biculturele en of islamitische lgbtqi+’ers te helpen. Deze Pakistaans-Nederlandse transgender queer moslima is activist, sociaal werker, projectleider en richtte met andere biculturele lgbtqi+’ers de Stichting Prisma Groep op waar ze sinds 2017 directeur van is.
Isjed ondersteunt samen met vrijwilligers, stagiaires, projectleiders en bestuursleden biculturele lgbtqi+‘ers met onder meer empowermentbijeenkomsten in Utrecht en Amsterdam, psychosociale gesprekken, voorlichtingen, een maatjesproject en het intersectioneel GSA-project.
Meer informatie over Stichting Prisma Groep is te vinden op hun website.
Babeth Fonchie is dichter, kunstenaar en jurist. Zoektochten en de rauwe versie van het leven zijn centrale thema’s in haar werk. Babeth daagt je uit om voorbij de eerste indruk te kijken. Sinds najaar 2019 is ze huisdichter van feministisch online magazine LilithMag. Ook schreef ze voor het tijdschrift ELLE. in 2020 werd Batbeth geselecteerd voor Vers van het Mes en voor de Schrijfresidentie van de Buren.
De Riek Stienstralezing wordt mogelijk gemaakt door een donatie van de Vrienden en Vriendinnen van de Schorerstichting
Foto: Eveline Renaud