Zoeken in de site

09okt19:3021:00Gay Games 1998: Onzichtbare BIPOC en trans verhalen en de start van de commercialisering van lhbtiq+-evenementenMet Dinah Bons en Anne Krul19:30 - 21:00 Gratis toegang, meld je aan:aanmelden@ihlia.nl

Details

25 jaar geleden, in augustus 1998, vonden de Gay Games Amsterdam plaats. Een tot dan toe onovertroffen lhbtiq+-sport- en cultuurevenement in omvang en bereik en voor veel lhbtiq+’ers een hoogtepunt in hun leven.

Het evenement zorgde voor veel zichtbaarheid voor de community. Toch bleven veel gemeenschappen ook onzichtbaar in de beeldvorming rondom de Gay Games. Verhalen van trans en queer gemeenschappen van mensen van kleur bleven onderbelicht. Voor de expositie Gay Games 1998: een queer terugblik, die tot 7 januari 2024 te zien is in het Amsterdam Museum en mede mogelijk is gemaakt met IHLIA-archiefmateriaal, onderzocht de gast curator Feargal Agard (projectleider van stichting Humans of Film) waarom dat zo was en ging hij op zoek naar de verhalen, waarvan vaak gezegd is dat ze er niet waren.  

In dit panelgesprek, onder leiding van moderator Devika Chotoe (performance kunstenaar, choreografe, curator en schrijfster), reflecteren we met panelleden Dinah Bons en Anne Krul op bovenstaand vraagstuk. Dinah Bons werkte toentertijd als telefoniste voor de Gay Games en genoot van de culturele evenementen en uitgaansmogelijkheden van die tijd. Anne Krul was in die periode actief bij Strange Fruit, een BIPOC queer organisatie, maar ook bij sociaalmaatschappelijke evenementen die door stichting GO tijdens de Gay Games georganiseerd werden.  

We kijken vanuit intersectioneel perspectief naar het evenement en belichten hierbij ook de relatie tot de sociaaleconomische context van die tijd. De eerste Gay Games vonden in de jaren 80 en begin jaren 90 plaats in de Verenigde Staten en Canada. Tussen 1986 groeide het aantal deelnemers van 1.250 in San Francisco tijdens de eerste editie naar 13.000 deelnemers in Amsterdam, de vijfde editie.

De editie in Amsterdam trok meer dan 200.000 lhbtiq+-personen van over de hele wereld. Dankzij de ongekende marketing van het event wordt de totale omzet in de stad Amsterdam berekend op ongeveer 125 miljoen gulden. De Gay Games zorgt voor een omslagpunt in de schaal en positionering van lhbtiq+-evenementen in de stad. De Amsterdam Pride, die toen alleen een weekend besloeg, werd uitgebreid naar een volle week. De Gay Games bewezen dat lhbtiq- evenementen ook lucratief kunnen zijn. 

Zouden we kunnen stellen dat de Gay Games het geboortepunt zijn van de nu veelbesproken commercialisering van de Amsterdamse Pride? 

En hoe staat deze trend in verhouding tot de (on)zichtbaarheid van perspectieven van trans personen en queer personen van kleur en wat brengt de huidige tijd aan verschuivingen en mogelijkheden. Laat dit gesprek 25 jaar later ook een moment zijn om te leren van het verleden. Nog steeds worden transgender personen en queer personen van kleur meer met discriminatie geconfronteerd. Wat kunnen we doen in het streven naar meer inclusiviteit en minder discriminatie bij (grote) (lhbtiq+-)evenementen. 

Dit evenement wordt gehouden in connectie met de tentoonstelling >Gay Games 1998: Een Queer Terugblik in het Amsterdam Museum, nu te zien t/m 7 januari 2024. Samengesteld door gastcurator Feargal Agard van projectleider stichting Humans of Film, met portretfoto’s door fotografen Jonnah Bron en Tengbeh Kamara. Met objecten uit onder meer de IHLIA LHBTI Heritage-collectie.  

Meer lezen

Tijd

(Maandag) 19:30 - 21:00

Locatie

IHLIA-plein

Oosterdokskade 143, 3e verdieping

Menu

Contact

Bezoekadres IHLIA
OBA Oosterdok
Oosterdokskade 143, 3e verdieping
1011 DL Amsterdam

Tel: 020-5230837
E-mail: info@ihlia.nl

Exposities op het IHLIA-plein
Dagelijks gratis te bezoeken, volg openingstijden OBA