Zoeken in de site

Een roze geschiedenis van Amsterdam

Op donderdagavond 29 juni vond in Pakhuis de Zwijger de presentatie plaats van het nieuwe boek van Monique Doppert, Amsterdam, een roze geschiedenis. Daarin gaat zij in op cultuur, activisme en emancipatie van de homoseksuele gemeenschap in Amsterdam door de eeuwen heen.

Beeld: cover boek (links) en auteur Monique Doppert (rechts); foto gemaakt door Bob Bronshoff

Voor het boek sprak zij onder andere met een aantal van de initiatiefnemers van de Gay Games Amsterdam 1998-website, zoals Marian Bakker over bijvoorbeeld het Lesbisch Festival en Saarein. Paul van Yperen las het deel over Gay Games Amsterdam 1998 mee.

Daarnaast hebben onze collega’s van de informatiedienstverlening Monique Doppert geholpen met haar onderzoek in de IHLIA-collectie.

Over het boek

Amsterdam, een roze geschiedenis schildert het verhaal van homoseksuele mannen en vrouwen in de hoofdstad: van heimelijke homoseksuele praktijken in kroegen en krochten aan het begin van de twintigste eeuw via de eerste stapjes van de homo-emancipatie naar de bloei van een provocatieve subcultuur vanaf de jaren zeventig en de openstelling van het huwelijk in 2001. Ook de huidige verzuilde subcultuur en de aanhoudende intimidatie en het geweld tegen queers komen aan de orde.

Ondertussen is de rol van de gemeente Amsterdam 180 graden gedraaid. Voorheen waren het stadsbestuur en haar politieagenten bestrijders van homoseksuele mannen en vrouwen, nu steunt en beschermt Amsterdam haar queergemeenschap.

Het boek richt zich op domeinen waarin de regenboogfamilie in de stad het meest zichtbaar is: cultuur, activisme en emancipatie, horeca en uitgaan.

Boekpresentatie in Pakhuis de Zwijger

Tijdens een bijeenkomst werd er met gasten, onder andere met auteur Monique Doppert, een blik op verleden, heden en toekomst van de Amsterdamse lhbtqiap+-gemeenschap geworpen.

De presentatie is online terug te kijken:

Dankzij IHLIA is een rubriek op de site waarin we laten we zien wat schrijvers, programmamakers, kunstenaars, studenten, onderzoekers en beleidsmakers etc. zoal maken en ontwikkelen met hulp van de IHLIA-collectie

Deel dit berichtFacebookXWhatsApp

Menu

Contact

Bezoekadres IHLIA
OBA Oosterdok
Oosterdokskade 143, 3e verdieping
1011 DL Amsterdam

Tel: 020-5230837
E-mail: info@ihlia.nl

Exposities op het IHLIA-plein
Dagelijks gratis te bezoeken, volg openingstijden OBA