Theo Bakker
Schrijver: Frits Nijhoff
Boek 59.
Theo Bakker werd op Dolle Dinsdag (5 september 1944) geboren in een strikt maar liefdevol katholiek gezin in Emmen. Voor een opleiding op een ulo en daarna een kweekschool koos hij voor de katholieke lijn: hij ging op een internaat van een klooster in Zeist studeren.
Vanuit die opleiding rolde hij bijna vanzelfsprekend het kloosterleven in. Zo ging dat tot begin jaren zestig. De grote stap om echt frater te worden heeft hij niet genomen. Hij treedt uit en maakt zijn onderwijsopleiding af in Hengelo.
Daar in Hengelo en later in Enschede begint hij ook aan de ontdekkingstocht van zijn homoseksuele gevoelens in de cruisinggebieden van die plaatsen. Want hoe moest je je weg vinden in de jaren vijftig en zestig, zonder internet, met nauwelijks beschikbare informatie.
In Enschede wist hij het COC te vinden. En daar kwam hij Tom die met zijn 40 jaar veertien jaar ouder was. Samen gingen ze voor het regionale COC naar het landelijk congres in Den Haag. Daar in een hotelkamer in 1970 werd de boeg gelegd voor een langdurige relatie tot Tom in 2019 op 88-jarige leeftijd overleed.
Theo probeerde zijn weg te vinden in het onderwijs, maar werd uiteindelijk verpleegkundige. Toen hij na een hoge functie als directeur van een verzorgingstehuis weer terug wilde naar het gewone beroep van verpleegkundige, was dat onmogelijk en stopte hij al met 47 jaar met werken en ging hij vrijwilligerswerk doen bij het vakantiewerk van het Rode kruis.
In een regio met een lage organisatiegraad zetten Tom en hij een soort privéhomohulpverlening op. Behalve luisteren en mensen verwijzen, werd dat ook wel eens fysieke hulpverlening. In de open relatie die zij hadden was dat geen probleem. Theo vertelt heel openhartig over deze zaken en hoe hij na het overlijden van Tom zijn weg verder zoekt.