Search within the site

Lockdown Lectures

IHLIA LGBTI Heritage is proud to present a series of Lockdown Lectures. In these short video lectures, one speaker will speak about one source from the extensive IHLIA collection.

The speakers are invited to choose a source themselves and place it in context.

Lectures are in Dutch

In zijn Lockdown Lecture pleit Huijbrechtse, aan de hand van de biografieën over Jef Last en Ramses Shaffy, voor meer regenboogbiografieën omdat biografieën bij uitstek de pluriformiteit van verhalen binnen de lhbtqi+-gemeenschap kunnen tonen. De voorbeelden van Last en Shaffy laten volgens Huijbrechtse een mooie spanning zien tussen een leven diep in de kast en een leven zonder kast.
In deze lezing licht Pamela Pattynama de lesbische fotoroman toe die zij in 1979 maakte met Mieke van Kasbergen en werd gepubliceerd in het Lesbisch Prachtboek.
In haar Lockdown lecture plaatst Pattynama de productie van de fotoroman in een tijdsbeeld van de late jaren 70, een revolutionaire tijd voor de vrouwenbeweging, de lesbische beweging en antiracisme.
In deze lezing beargumenteert Jim van Geel, curator publieksprogramma IHLIA, waarom Imagevirus van kunstenaarsgroep General Idea thuishoort in de IHLIA-collectie. Hij betoogt dat de impact van het werk verder reikt dan alleen een kunsthistorisch perspectief, we kunnen die vooral óók in een cultuurhistorische context plaatsen. Verder deelt hij zijn visie op het kunstproject dat gaat over aids en gemaakt werd tijdens het hoogtepunt van de aidsepidemie. Hij zet uiteen wat de relevantie en potentie van dit project is voor hedendaagse makers in de huidige corona-epidemie.
Nina Littel vertrekt vanuit een bron van het Lesbisch Archief over Jeanne d’Arc en zal het van daaruit hebben over hoe we spreken over mensen uit het verleden die we nu lhbti’ers zouden noemen.
Historicus Alex Bakker spreekt over een kleine collectie gebruiksvoorwerken zoals een make-upkwast en -spiegel die toebehoorden aan Aaïcha Bergamin
Wilfred van Buren, IHLIA’s hoofd collectie, spreekt over een serie prenten van Jean Boullet

Contact

Visiting address IHLIA
OBA Oosterdok
Oosterdokskade 143, 3rd floor
1011 DL Amsterdam

Tel: 020-5230837
Email: info@ihlia.nl

Exhibits on the IHLIA Plaza
Free to visit every day, follow OBA opening times