Search within the site

01mrtHele dag30junRoze ReuzenDe verhalen in woord en beeld van vijf lhbtiq+-iconen en hun schouders waarop de regenbooggemeenschap staat(Hele dag) Toegang:gratis

Details

Wij staan als regenbooggemeenschap op de schouders van Roze Reuzen, mensen die een belangrijke rol speelden in de emancipatie van de Nederlandse lhbtiq+-gemeenschap. Deze mensen willen we in de spotlights zetten tijdens de de vierde editie van de Nederlandse Queer Geschiedenismaand. Ook dit jaar viert IHLIA in maart samen met verschillende culturele platforms de lhbtiq+-geschiedenissen en -verhalen.

Hoogtepunt van dit jaar is de publicatie van de podcast Roze Reuzen, een samenwerking van IHLIA LGBTI Heritage, Van Gisteren, bureau voor publiekshistorische projecten, en queermagazine Winq.

Afbeelding: De vijf Roze Reuzen – v.l.n.r.: Corine van Dun, Twie Tjoa, Marty van Kerkhof, Maaike Meijer, Lionel Jokhoe. Geïllustreerd door Avalon Nuovo

Podcast
In deze eerste serie van de podcast interviewt historicus Mark Bergsma (Van Gisteren) vijf personen die zich al decennialang inzetten voor emancipatie en die de diversiteit binnen de lhbtiq+-gemeenschap zichtbaar maken. Hoe zijn deze mensen opgegroeid, welke gebeurtenissen hebben hen gevormd en wanneer en waarom zijn zij zich gaan inzetten voor emancipatie? En hoe activistisch zijn zij vandaag de dag nog?

De podcast wordt feestelijk gelanceerd met een live programma bij IHLIA in Amsterdam op 1 maart 2024 waarin we de Roze Reuzen verrassen met een eigentijdse ode aan hun werk.

Expositie
1 maart is tevens de start van de expositie Roze Reuzen die t/m 9 juni 2024 te zien zal zijn. De expositie geeft visuele context aan de interviews dankzij materialen uit het archief. Je vindt er onder meer de LP van Tedje & de Flikkers, stickers met leuzen van de Rooie Flikkers, de SuHo Krant, de Paarse Septemberkrant en verschillende teksten en foto’s van de ZMV-beweging. Daarmee biedt de expositie op hoofdlijnen een overzicht van de Nederlandse lhbtiq+-emancipatie.

Meer lezen

Tijd

Maart 1 (Vrijdag) - Juni 30 (Zondag)

Locatie

IHLIA-plein

Oosterdokskade 143, 3e verdieping

Contact

Visiting address IHLIA
OBA Oosterdok
Oosterdokskade 143, 3rd floor
1011 DL Amsterdam

Tel: 020-5230837
Email: info@ihlia.nl

Exhibits on the IHLIA Plaza
Free to visit every day, follow OBA opening times