Details
Het leven en werken van Louis Couperus heeft door de jaren heen veel tot de verbeelding van de lhbti-gemeenschap gesproken. Zijn dandyachtige voorkomen en de ambigue seksualiteit van
Details
Het leven en werken van Louis Couperus heeft door de jaren heen veel tot de verbeelding van de lhbti-gemeenschap gesproken. Zijn dandyachtige voorkomen en de ambigue seksualiteit van veel van zijn personages hebben ervoor gezorgd dat Couperus is omarmd als iconisch figuur binnen de homogemeenschap.
Ook in dit Couperusjaar, honderd jaar na zijn overlijden, is er veel discussie over de rol van gender en seksualiteit in zijn leven en werk. Kunnen we Couperus’ spel met androgynie lezen als een voorloper van een non-binaire genderidentiteit? Hoe verhoudt Couperus koloniale werk zich ten opzichte van discussies rond seksualiteit en kolonialisme?
In deze lezing onderzoekt Looi van Kessel, docent literatuurwetenschappen en genderstudies aan de Universiteit Leiden, wat er gebeurt wanneer we Couperus’ werk lezen aan de hand van hedendaagse debatten rondom gender en seksualiteit.
Van Kessel neemt je in deze lezing mee op een reis langs bekende romans die een belangrijke rol spelen in de discussie rond gender en seksualiteit in Couperus’ werk. Romans als Noodlot, De Berg van Licht en De Stille Kracht worden vaak gelezen als romans over homoseksualiteit en seksuele vrijheid.
Maar deze romans kunnen ook worden bekeken vanuit hedendaagse opvattingen over seksuele en genderdiversiteit.
Wellicht kunnen we de seksuele inversie van Bertie in Noodlot, die vaak wordt gezien als teken van zijn homoseksualiteit, ook lezen als een vorm van trans* of non-binaire expressie. En hoe verandert onze blik op Leonie in De Stille Kracht, als we haar seksuele vrijheid plaatsen binnen het debat over het kolonialisme van westerse seksuele praktijken?
Ook honderd jaar na zijn dood, heeft het werk van Couperus ons nog veel inzichten te bieden op gebied van non-normatieve seksualiteit en genderexpressie.
Registratie
Meer lezen
Tijd
(Woensdag) 19:00 - 20:30
Locatie
OBA Oosterdok (Forumzaal)
Oosterdokskade 143 (6e verdieping)